زخم سرطانی یا زخم بدخیم چیست؟ علل، علائم و درمان
سرطان زخم یا زخم سرطانی، تومورهای قارچی و زخم بدخیم، نام هایی است که برای زخم هایی به کار می رود که به صورت بدخیم بوده و بیمار را دچار زخم های باز و عمیق، که معمولا قارچی شکل هستند می کند. همانطور که سرطان رشد می کند، عروق خونی کوچک را مسدود کرده و به آنها آسیب می رساند. این امر باعث کاهش اکسیژن رسانی به منطقه می شود. بنابراین پوست و بافت زیرین مرده و آسیب می بیند (نکروز زخم). هم چنین زخم ممکن است عمیق و عفونی شده و دارای ترشحات با بوی نامطبوع باشد. زخم سرطانی ممکن است به شکل حفره ای باز روی سطح پوست به نظر برسد و یا به شکل قارچ یا گل کلم، یعنی زائده های نامنظم برآمده باشد. در این مقاله به بررسی زخم سرطانی ، دلایل بروز و درمان و مراقبت های آن می پردازیم.
چه سرطان هایی با زخم بدخیم همراه هستند؟
سرطان هایی مانند سینه، سر و گردن، سرطان پوست، مقعد و رکتال، سرطان دستگاه گوارش و لنفوم، شایع ترین انواعی از سرطان هستند که باعث ایجاد زخم های بدخیم می شوند. دیگر انواع سرطان ها هم ممکن است با زخم همراه باشد. همچنین، سرطان دهان خود با زخم های دهانی شدید و دردناک همراه است که نوعی جداگانه از زخم است. البته این بدان معنا نیست که لزوما سرطان ها با زخم بدخیم همراه هستند و می توان گفت در بیشتر افراد، زخم های جدی وجود ندارند. در واقع این زخم ها نادر هستند.
تومور های قارچی معمولا به دو حالت به وجود می آیند:
- تومور اولیه (سرطانی که به تازگی شروع شده)
- تومور ثانویه (سرطانی که به قسمت دیگری از بدن گسترش یافته است)
زخم سرطانی ناشی از سرطان اولیه
سرطان اولیه یعنی زمانی که سرطان شروع به رشد در یک ناحیه ی خاص بدن می کند. یک تومور قارچی می تواند در سرطان تشخیص داده نشده ایجاد شود. گاهی اوقات افراد آنقدر از آنچه که پزشک به آنها می گوید هراس دارند که به دنبال درمان نرفته یا مسئله ی زخم ها را پنهان می کنند. حتی ممکن است افراد زخم را به سرطان بی ارتباط دانسته و در ابتدا آن ها را جدی نگیرند.
سرطانی که برای چندین ماه یا چند سال درمان نشده باشد، می تواند در داخل پوست رشد کند. سپس می تواند پوست را شکسته و آسیب زده و باعث ایجاد زخم باز در سطح شود.
تومورهای قارچی ناشی از سرطان های ثانویه
سرطان ثانویه سرطانی است که از یک محل اولیه به سایر نقاط بدن گسترش یافته است. سرطانی که به خون و سیستم لنفاوی گسترش مییابد، میتواند به پوست سرایت کند و زخم سرطانی را به وجود آورد. حتی اگر توده های سرطان در محل اولیه درمان شوند، ممکن است زخم ها بروز کنند. بنابراین لازم است تا پس از پایان درمان، همیشه در جلسات پیگیری شرکت کنید. به این ترتیب پزشک شما می تواند علائم اولیه مشکلات را تشخیص دهد.
زخم سرطانی چگونه ایجاد می شود؟
زخم های بدخیم ناشی از حمله سلول های سرطانی به پوست و لنف و عروق خونی آن است. این حمله باعث مرگ بافت می شود که خود منجر به التهاب و زخم، خونریزی، عفونت، ترشح و تخلیه از زخم شود. گاهی اوقات زخم بسیار دردناک می شود.
زخم بدخیم چگونه بر زندگی فرد تاثیر میگذارد؟
برای برخی افراد، یک تومور قارچی ناراحت کننده ترین جنبه سرطان آنها است.
زخم های بدخیم می توانند بر کیفیت کلی زندگی فرد تأثیر بگذارند. این زخم ها می توانند استقلال فرد را محدود کنند و باعث ناراحتی عاطفی شوند.
این که زخم چگونه بر شما تأثیر می گذارد به جایی که روی بدن هستند بستگی دارد. اگر بسیار قابل مشاهده باشد، مانند روی صورت ، سبب ناراحتی های عاطفی یا حتی ناراحتی در زمان صحبت کردن یا غذا خوردن می شوند.
زخم در نزدیکی مفصل یا زیر بغل می تواند بر نحوه حرکت فرد تأثیر بگذارد. همچنین ممکن است دردناک یا خارش دار باشد.
زخم در ناحیه تناسلی یا سینه نیز می تواند در نشستن، استحمام و دفع ضایعات ناراحتی ایجاد کند. هم چنین ممکن است باعث خجالت فرد شود؛ به خصوص زمانی که پزشک یا پرستار در حال معاینه یا درمان هستند.
تومورهای قارچی همچنین می توانند همراه با بوی نامطبوع یا نشت و ترشح باشند.
تعداد کمی از افراد داشتن یک تومور قارچی را آنقدر ناراحت کننده می دانند که وجود آن را انکار می کنند. آنها احساس می کنند بهترین راه برای مقابله با زخم نادیده گرفتن آن است. گاهی اوقات افراد آنقدر زخم خود را نادیده می گیرند که زمانی که به پزشک مراجعه می کنند، کنترل آن دشوارتر می شود.
اما می توان علائم تومورهای قارچی را مدیریت کرد تا زندگی افراد راحت تر باشد. بنابراین، به محض مشاهده هرگونه نشانه ای از تومور قارچی به پزشک مراجعه کنید.
درد زخم های سرطانی
ارزیابی درد و مدیریت زخم های بدخیم مهم است. اگر درد دائمی دارید، احتمالاً به این دلیل است که ضایعه به اعصاب یا عروق خونی فشار می آورد. پزشک ممکن است یک داروی ضد درد مانند یک مسکن قوی را تجویز کند. اگر فقط هنگام تعویض پانسمان درد دارید، پزشک و پرستار ممکن است به شما توصیه کنند:
- قبل از تعویض پانسمان داروی مسکن دریافت کنید.
- در صورت لزوم، تغییرات پانسمان کمتری داشته باشید.(متخصصان زخم می توانند پانسمان های زخم مناسب را تجویز کنند)
- از پانسمان های مخصوص زخم استفاده کنید که هنگام برداشتن درد کمتری ایجاد می کنند (پانسمان های غیرچسبنده).
خونریزی زخم ها
خونریزی در زخم های بدخیم شایع است. ضایعه ممکن است در رگ های خونی فرسایش ایجاد کند یا سطح زخم به راحتی آسیب دیده و شروع به خونریزی کند. پانسمان که با سطح زخم تماس پیدا می کند ممکن است بچسبد و در هنگام کنده شدن زخم سبب خونریزی شود. رقیق کننده های خون (مانند آسپرین، وارفارین یا هپارین) نیز خطر خونریزی را افزایش می دهند. اگر خونریزی ادامه یابد، تیم مراقبت های بهداشتی شما ممکن است توقف رقیق کننده های خون را در نظر بگیرند. به منظور کاهش خونریزی لازم است تا:
- پانسمان را با دقت بردارید
- از پانسمان های مخصوص زخم که غیرچسبنده هستند استفاده کنید تا تعویض آن ها راحت تر باشد
- پانسمان را قبل از برداشتن با آب خیس کنید
- اگر خونریزی متوقف نمی شود، به مدت 10 تا 15 دقیقه روی زخم فشار وارد کنید و با اورژانس پزشکی تماس بگیرید.
ترشحات سرطان زخم
زخم ها ممکن است با ترشحات و نشت مایعات زیادی همراه باشند. میزان ترشحات به عوامل متعددی مانند جریان خون، میزان ادم در ناحیه، شدت زخم و محل آن بستگی دارد. عفونت ناشی از فعالیت باکتری ها در زخم می تواند سبب ترشحات بیشتر شود. اعمال پانسمان زخم مناسب در چنین شرایطی ضروری است. پانسمان ها باید مخصوص زه کشی باشند و قابلیت جذب بالایی داشته باشند. هم چنین پانسمان های جذب کننده، تعداد دفعات کمتری نیاز به تعویض دارند که این شرایط بیمار را کمی آسان تر می کند.
علائم و نشانه های زخم های بدخیم و غیر معمول چیست؟
- زخم که آنطور که انتظار می رود خوب نمی شود
- زخمی که به سرعت بزرگتر می شود
- به وجود آمدن زخم در مکان های نادر و بدون دلیل خارجی
- زخمی که عجیب به نظر می رسد
- تورم در اطراف زخم
- تورم در بازو یا پا که محل زخم است
درمان زخم سرطانی چگونه است؟
روش های درمانی برای زخم های باز سرطانی، بسته به شرایط بیمار، داروها و روش های درمانی برای معالجه ی سرطان، محل زخم ها و خشک یا مرطوب بودن آن ها متفاوت است. اگر چه درمان موفق سرطان به کاهش یا از بین رفتن زخم ها هم کمک می کند، اما لازم است تا شرایط زخم های به وجود آمده نیز کنترل شود تا عفونت نکرده و زندگی بیمار را سخت تر نکنند.
برخی روش هایی که برای درمان زخم سرطانی به کار می روند عبارتند از:
- برداشتن بافت مرده (دبریدمان)
- عمل جراحی
- شیمی درمانی
- پرتو درمانی – تشعشع
- استفاده از پانسمان هایی که بو را کنترل می کنند
- آنتی بیوتیک ها
- پانسمان یا دارو برای کنترل خونریزی، درد یا خارش
- درمان با ماگوت تراپی
- درمان با فشار منفی
پانسمان زخم سرطانی
زخم های سرطانی معمولا عمیق و شدید و با ترشحات زیاد هستند. هم چنین به دلیل سیستم ایمنی ضعیف بیمار، خصوصا پس از شیمی درمانی، امکان عفونت زخم ها زیاد است. زخم های باز باید با پانسمان های مناسب پوشیده شوند تا آسیب ندیده و خطر عفونت آن ها هم کاهش یابد. اعمال پانسمان های مناسب می تواند به کاهش درد بیمار در زخم ها نیز کمک کند.
پانسمانی که برای زخم استفاده می شود، باید از انواع جاذب ترشحات بوده، غیرچسبنده باشد، تعویض آن به راحتی امکان پذیر باشد، بتواند اگزودای زخم را درمان کرده و به کاهش درد بیمار هم کمک کند. از انواع پانسمان زخم مناسب می توان به پانسمان هیدروکلوئید، پانسمان های فوم، پانسمان سوپر جاذب، آلژینات و … اشاره کرد.
- متخصصین زخم در پارسایار می توانند به انتخاب پانسمان زخم مناسب به شما کمک کرده و مشاوره های لازم برای استفاده از پانسمان را ارائه دهند.
آیا همه ی زخم ها سرطانی هستند؟
توجه کنید که داشتن زخم در کنار سرطان، حتما به معنای زخم سرطانی نیست. زخم ها همیشه از انواع بدخیم نبوده و اگر سلول های زخم طبیعی هستند، زخم خوش خیم است. در مواردی زخم هیچ ارتباطی به سرطان نداشته و می تواند به دلایل دیگری مانند زخم دیابتی، زخم بستر یا دیگر انواع زخم های مزمن باشد. متخصصین زخم می توانند زخم ها را از هم تشخیص دهند.
دیدگاهتان را بنویسید