مقدمه
هزاران سال است که از عسل به عنوان پانسمان زخم استفاده میشود. در طی دهه های اخیر شواهد زیادی برای نشان دادن میزان اثربخشی عسل جمع آوری شده است. اکنون همه ی افراد این موضوع را می دانند که عسل، فقط یک شهد و یا یک شیره نیست، بلکه دارای خواص فیزیکی زیادی است که آن را به یک راه حل مناسب برای پانسمان کردن زخم تبدیل کرده است. ویژگیهای فیزیکی عسل به تنهایی تاثیر مثبتی بر افزایش روند بهبودی زخم دارد ، به دلیل آن که عسل خاصیت اسیدی داشته (ph آن حدود ۳ است) و هنگام تماس با زخم ، اطراف آن را اسیدی کرده و باعث افزایش روند بهبودی میشود .
قند موجود در عسل برای زخم مفید است زیرا همانطور که ثابت شده است قند ها به عنوان یک پانسمان زخم عمل می کنند. تاثیرات اسمزی شکر، مایعات را از درون زخم به بیرون می کشد. ممکن است شما فکر کنید که این موضوع باعث آسیب رسیدن به زخم و چربی پوست می شود اما این گونه نیست ؛ با گردش خون در زیر زخم مایعات از بین رفته ی سلولها جایگزین میشود و این روند بهبودی را افزایش می دهد. همچنین قند موجود در عسل، آبی را که درون باکتری ها وجود دارد از بین می برد و این موضوع باعث می شود تا رشد باکتری ها مهار شود. طبق بررسی ها و آزمایشات انجام شده، تفاوت بین قند و شکر مصنوعی و طبیعی با یکدیگر مقایسه شده اند و در آن آزمایش نشان داده شده است که قند موجود در عسل طبیعی ، در کاهش آلودگی ها و باکتری ها و همچنین تقویت و ترمیم زخم موثرتر از شکر است.
عسل یک پانسمان زخم بیولوژیک یا زیست شناسی است. این ماده یک گزینه ی درمانی مناسب برای بهبود زخم است ، که از هزاران سال پیش از آن استفاده می کردند.
بر اساس شواهد ذکر شده در بالا ، آیا عسل برای بهبودی زخم مفید است؟ عسل یک ماده ی شیرین و دارای شهد است و میتواند به بهبود زخم کمک کند .
مزایایی عسل:
- اسیدی بودن: PH عسل بین عدد ۳/۲ و ۴/۵ است. هنگامی که عسل در معرض تماس با زخم قرار می گیرد ph آن باعث می شود تا خون، اکسیژن بیشتری را آزاد کند که این موضوع برای بهبود زخم مفید است .
- قند عسل دارای خاصیت اسمزی است: قند طبیعی موجود در عسل باعث کاهش تورم شده و همچنین برای بهبود زخم مفید است. این قند طبیعی آب را از سلول های باکتری بیرون می کشد که این موضوع منجر به جلوگیری از تکثیر باکتریها نیز میشود.
- خاصیت ضد باکتریایی: همان طور که گفته شد عسل دارای خاصیت ضد باکتریایی است.
فعالیت های زیستی عسل
عسل دارای خاصیت ضد باکتریایی است. طبق گزارشات منتشر شده عسل در شرایط آزمایشگاهی و در برابر برخی گونه های باکتریایی و قارچی فعالیت ضد میکروبی ایجاد کرده است با این حال در بسیاری از مطالعات انجام شده ، حداقل غلظت عسل برای مهار میکروبها مشخص نشده است اما این مهار شدن باکتریها میتواند به دلیل وجود خاصیت اسمزی عسل باشد. همچنین بر اساس مطالعات انجام شده ، میزان خاصیت ضد باکتریایی عسل های مختلف میتواند بسیار متفاوت باشد و در همه تحقیقات نشان داده شده است که حتی اگر عسل به اندازه زیادی رقیق باشد همچنان به اندازه کافی از خاصیت ضد باکتریایی برخوردار است.
آیا واقعا عملکرد پانسمان عسل مفید است؟
زمانی که عسل در تماس با زخم قرار میگیرد پراکسید هیدروژن آزاد میکند که دارای خاصیت ضد باکتریایی و ضد عفونی کننده است ؛ همچنین عسل باعث تحریک فعالیتهای لنفوسیتی و فاگوسیتیک میشود که این فعالیت مهمترین پاسخ ایمنی بدن در برابر عفونت ها می باشد. پانسمان های عسل که برای درمان زخم ها به کار می روند باعث جدا شدن آلودگی ها از زخم شده و این عملکرد منجر میشود تا پانسمان بدون درد انجام شود و روند بهبود و ترمیم بافت مختل نشود. گاهی اوقات دیده شده است که پانسمان عسل بر روی زخم های بهبود یافته باعث کاهش التهاب و بهبودی قرمزی پوست می شود. از دیگر ویژگی های این پانسمان آن است که از ایجاد بوی بد زخم جلوگیری می کند.
ویژگی های پانسمان عسل
پانسمان های عسل دارای چندین ویژگی و خاصیت درمانی هستند که این ویژگیها شامل:
- ضد التهاب و ضد اکسیدان بودن آن
- کاهش تورم و درد زخم
- محیط بهتری را برای درمان زخم ایجاد میکند
چه زمانی از پانسمان های عسل می توان استفاده کرد؟
پانسمان های عسل برای درمان زخمهای حاصل از سوختگی و عفونت های باکتریایی مفید هستند. از عسل های پزشکی برای درمان پوست های آسیب دیده نیز استفاده می کنند. به طور کلی این پانسمان ها برای موارد زیر کاربرد دارند:
- سوختگی های سطحی/ سوختگی های درجه یک
- زخم های جراحی بعد از عمل
- زخم پا/ زخم دیابتی
- سوختگی هایی با ضخامت جزئی/ سوختگیهای درجه دو
- ترشحات
- ساییدگی
موارد توصیه نشده:
توصیه میشود از این پانسمان برای زخم پای دیابتی استفاده نکنید. همچنین کسانی که به گرده گل، عسل و شهد زنبور عسل حساسیت و یا آلرژی دارند از این پانسمان استفاده نکنند.
انواع پانسمان عسل
پانسمان های عسل با ویژگیهای متفاوت در دسترس قرار دارند. شما می توانید از بین تمامی آن ها که شامل پانسمان عسل چسبنده، غیر چسبنده، پانسمان عسل زخم و غیره ، یکی را انتخاب کنید که برای پوست و زخم های عفونی و یا سالم قابل استفاده هستند. چندین تولید کننده ی پانسمان زخم وجود دارند که از کیفیت بالایی برخوردارند. یک نوع پانسمان عسل ، کلسیم دارای ۹۵% عسل فعال است که در صورت برخورد با زخم ژلی را به وجود می آورد که باعث ترمیم زخم می شود. روکش ورق عسلی دارای ۱۰۰% عسل استریل است که اجازه میدهد آلودگیها به درون پانسمان جذب شوند.
از کجا می توان این پانسمان ها را تهیه کرد؟
در مراکز درمانی انواع پانسمان های عسل با طیف های گستردهای وجود دارند که ضمن افزایش سرعت بهبودی زخم با قیمت های مناسب و عملکرد ضد باکتریایی ارائه می شوند.
چکیده
عسل یک پانسمان زخم بیولوژیک یا زیست شناسی است. هزاران سال است که از عسل به عنوان یک پانسمان زخم استفاده میشود اما اخیراً دانشمندان در مورد اثربخشی آن توضیحات علمی زیادی ارائه داده تا برای تمامی افراد قابل قبول باشد ؛ اکنون مشخص شده است که عسل به عنوان یک پانسمان زخم بیولوژیکی ، برای درمان زخم و تاثیر بر روند بهبودی موثر است. در واقع به دلیل وجود ویژگیهایی در عسل ، روند بهبودی زخم تسریع می شود ؛ منظور از این ویژگی ها اسیدیته موجود در آن است که هم باعث آزاد شدن اکسیژن از هموگلوبین شده و هم جلوی فعالیت پروتئاز های مخرب در محل زخم را می گیرد . عسل خاصیت ضد باکتریایی داشته و این موضوع به دلیل وجود پراکسید هیدروژن است که در برخورد و تماس با زخم، آنزیم های کاتالاز موجود در خون را غیرفعال میکند.
در محصولات مراقبت از زخم، از عسل مانوکا استفاده میشود که این مساله در برابر رقیق شدن خون مقاومت و رشد باکتری ها را نیز مهار میکند.
شواهد زیادی در مورد تاثیر عسل بر تحریک واکنش سیستم ایمنی بدن وجود دارد ؛ این تحریک سیستم ایمنی باعث ترمیم بافت و زخم شده و التهاب را سرکوب میکند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.